Zdrowe desery zamrażane? Z jakiego powodu nie?

Moda na bycie fit uzyskała apogeum do tego stopnia, że już nie należy odmawiać sobie chwili przyjemności oraz bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma przecież nic łatwiejszego niż zrobienie sobie dorodnego deseru, jaki będzie nie tylko niskokaloryczny, lecz również kapitalnie wpłynie na stworzony przez nas organizm i przemianę materii. Na blogach i forach internetowych aż roi się od przepisów na zdrowe desery, nie ulega wątpliwości, że najswobodniej robić je latem oraz wiosną, kiedy tak właściwie dostęp do soczystych oraz świeżych owoców jest nieograniczony. Ogromną popularnością cieszą się zdrowe desery mrożone, które będą pomocniczym orzeźwieniem w duszne dni.

Desery minimelts

Przepysznym, słodkim oraz dobrym też dla najmłodszych deserem zamrażanym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany należy zmiksować z słuszną porcją porządnej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli i bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które można zjeść z dodatkową dawką malin bądź jakimś ciekawym sosem owocowym. To doborowa alternatywa dla autentycznych łasuchów, trzeba jedynie pamiętać, że taki deser nie jest dla osób uczulonych na orzechy.
Smacznym oraz orzeźwiającym pomysłem, a przy tym prawdziwą rewelacją witaminową jest sorbet owocowy. Wolno taki sorbet zrobić z jednego rodzaju owoców lub też z mieszanki. Pomocniczym pozytywem jest też to, że na sorbet nie trzeba długo czekać, nie musi być na wskroś zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie prawidłowiej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za oryginalnymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego bądź też lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego oraz wielu innych) z odrobiną miodu dla dodania słodyczy.
Bumelanci w kuchni powinni zadowolić się zmrożonymi owocami, które są doskonałą przekąską w trakcie upalnych dni. Bajecznie smakują mrożone maliny czy borówki, jakie nadzwyczaj łatwo pogryźć. Mrożone desery wolno robić także z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je po prostu włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu